Kokenutkin luonnossa liikkuja saattaa joskus eksyä

20.09.2017

Älypuhelin helpottaa ja nopeuttaa avun hälyttämistä hätätilanteissa. Älypuhelimissa on GPS, jonka avulla suunnistaminen ja tarkan sijainnin määrittäminen on helppoa. Retkellä puhelin kannattaa säilyttää vesitiiviisti ja suojassa kylmältä ja varavirtalähde on hyvä lisävaruste varsinkin pitemmillä retkillä. Paperista karttaa on hyvä pitää kuitenkin aina mukana varmuuden vuoksi.

Suomen hätäkeskuslaitos suosittelee 112 Suomi -mobiilisovelluksen lataamista älypuhelimeen. Sovelluksen avulla hätäkeskukseen soittaessa soittajan sijainti välittyy automaattisesti hätäkeskuspäivystäjälle satelliittipaikannuksen kautta kymmenien metrien tarkkuudella, mikä nopeuttaa huomattavasti avun tarpeessa olevan paikannusta.

Hädän hetkellä

Soita hätänumeroon, jos mahdollista. Pidä puhelimen virta päällä. Opettele morseaakkosin annettava SOS-merkki (kolme lyhyttä, kolme pitkää ja kolme lyhyttä merkkiä). Merkin voi antaa valolla tai äänellä - esim. peilillä, taskulampulla tai pillillä.

Kun huomaat hätämerkin, toimi heti! Anna tai järjestä apua välittömästi. Soita hätänumeroon.